שיטות המיגון הקיימות בישראל
מיגון חדר קיים(שיפור מיגון)
חדר מוגן דירתי – מיגון חדר קיים
שיפור מיגון חדר פנימי הינו פתרון מיגון המאושר ע"י פיקוד העורף בכמה תצורות:
ב2011 אישר פיקוד העורף את שיטת מיגון חדר פנימי בבטון.
ב2016 אישר את שיטת שיפור מיגון חדר פנימי בפלדה
ובשנת 2020 חידש ועדכן את הנחיותיו.
לקוחות המעוניינים לבצע "שיפור מיגון" צריכים להיות כאלו שאינם בעלי יכולת מוכחת לבניית ממ"ד והם מחויבים לבצע את המיגון באחת משתי השיטות הללו. – עדכון: אושרו עוד שלוש שיטות למיגון חדר קיים – מיגון בבד בליסטי, מיגון בפולימר, ומיגון בעזרת סיבי זכוכית.
מה נדרש כדי להפוך את חדר הבית לממוגן? – מיגון חדר קיים
פיקוד העורף קובע בתקנותיו שניתן לבצע מיגון לחדר קיים, אשר נבנה בבנייה קונבנציונאלית קרי: בלוקים או בנייה טרומית. במידה קירות החדר בנויים בכל אחת מהשיטות האחרות, לא ניתן יהיה לבצע את שיפור המיגון עד לטיפול בנושא ומתן מענה לקיר (בניית קיר מבלוק 7 לפחות) שאינו עומד בתקנים ורק לאחר מכן ניתן יהיה למגנו, כמו כן לא ניתן למגן חדר בו יש תשתיות מים וגז, ולכן אם יש למשל שירותים צמודים לחדר זה דבר שעשוי לעורר מורכבות.
כמה עולה למגן חדר קיים? – מיגון חדר קיים
מחיר מיגון חדר קיים נמצא בין מיגונית לבין ממ"ד, ניתן לצפות לשינויים במחיר בהתאם לגודל החדר, החומר איתו ממגנים את החדר, גובה הדירה והגישה אליה(בבניין), ומספר החלונות והדלתות.
מיגון חדר קיים – פיקוד העורף, ומה שבין לבין
כפי שנאמר מעלה, על מנת לקבל אישור מפיקוד העורף חובה עליכם להוכיח כי אין ביכולתכם לבצע ממ"ד בסיבה כזו או אחרת, מה שכן – ניתן למגן את הבית\הדירה למטרות וולנטריות – כלומר לבצע את המיגון באותו מפרט של פיקוד העורף, עם אותם חומרים, ואותן תקנות – פשוט ללא קבלת טופס 4.
הוספת ממ"ד (מרחב מוגן דירתי)
מהו ממ"ד?
ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) הינו מבנה מוגן שנועד להגן על יושביו מפני מתקפת טילים וכיוצא בכך. המבנה כולו מזוין ומעת לעת פיקוד העורף מעדכן את המפרט בהתאם לאיום המאפיין את האזור. לצורך ההמחשה, ממ"ד בעוטף עזה ובמרבית האזורים בישראל החשופים לאיום טילים ופצמ"רים נדרש כיום ל30 ס"מ עובי קיר ואילו ממד בקו העימות בצפון הארץ עשוי להידרש לעובי קיר 50 עד 80 ס"מ.
ממ"ד מוכן (יביל) – מחיר ופרטים נוספים
ממ"ד יביל הוא מבנה המיוצר במפעל ובתוכו כבר נמצא רוב מפרט הממ"ד, ניתן לבקש מהיצרן לכלול בתוכו מפרט על פי הנדרש(דלת\חלון\מסנן אוויר וכו') מן המפעל הבנה משונע אל הדירה\מבנה נדרש המיגון, שם מחברים את הממ"ד הבנוי לביסוס קרקע, פורצים פתח במבנה הקיים, מחברים לתשתיות חשמל, יוצרים חיבור התפשטות אל מבנה הקיים ועוד'.
הובלת המבנה והנחתו בשטח דורשות משאיות ומנופים גדולים, וגישה נוחה עבורם, כמו גם שהמבנה מיוצר בתבנית שבד"כ היא קבועה ולא כלכך גמישה, ועל כן לרוב יתאים יותר למגזר העיסקי\הציבורי ופחות למגזר הפרטי או בתים פרטיים, מחיר הממ"ד היביל בשער המפעל יהיה משמעותית זול יותר ממ"ד שנבנה, אך אם ניקח בחשבון את עלות ההובלה, ההנפה, הביסוס ותוספות על פי התקנים – נגיע למחיר דומה ואפילו יקר יותר כאשר מדובר ביחידה בודדת.
בניית ממ"ד בחצר הבית – מחיר ופרטים נוספים.
כאשר מדובר בממ"ד לבית פרטי, לרוב נלך לבנייה במקום, כך ניתן להתאים את הממ"ד בצורה מעולה לבית הקיים, להתמודד טוב עם גישה מורכבת למיקום הבנייה, ולהוריד עלויות על ידי תכנון חכם כמה שניתן אל מול עמידה בתקנות פיקוד העורף ובביטחון שוהי הבית, בבנייה במקום נתחיל בקדיחת קלונסאות\יצירת רפסודה כביסוס למבנה, נפרוץ פתח חיבור לבית הקיים, ונתחיל ביציקת המבנה החל מהריצפה לקירות ועד התקרה.
מחיר בניית הממ"ד בבית משתנה בהתאם לגודל, לגישה עבור כלים וחומרי בנייה, וגם בהתאם למחירי השוק המשתנים לברזל ולבטון.
תקנות ממ"ד
הגוף האמון אודות מפרט הממ"ד הינו פיקוד העורף, ולכן לפני ביצוע הממ"ד יש לבצע תהליך התרים אל מול ועדת תכנון ובנייה, בדיוק כמו שעושים בכל שינוי של המבנה ובנוסף יש לבצע גם אישור מול פיקוד העורף. החברה הקבלנית הינה גוף מבצע על פי הנחיות פיקוד העורף, אשר מבצעת את הממ"ד על פי הנחיותיו.
הן עבור ממ"ד יביל והן עבור ממ"ד בנייה במקום נדרש תכנון והגשה להיתר בצורה דומה מול המועצה ופיקוד העורף, לרוב הליך ההיתר לוקח בין חצי שנה לשנה אך תלוי בעיר\מועצה בה אתם גרים וגם במהירות תשובת הקבלן לבקשות הוועדה.
עלות ממ"ד בבית משותף \ הוספת ממ"ד לדירה
ניתן להוסיף ממ"ד לכל בניין משותף, באשר הוא,
מרחב מוגן דירתי. הסיבה היא שהממ"דים עומדים על ביסוס
בפני עצמו, כחזית אחידה, שאינה תלויה בבניין, נהפוכו –
במקרים רבים חזית הממ"דים מחזקת קונסטרוקטיבית את הבניין,
בנוסף, המרחב מוגן הדירתי יהווה עבור המשפחה,
את המקום הבטוח ביתר לרעידות אדמה.
הוספת ממד לבניין קיים – במישור ההיתרים
ראשית כל: יש לוודא ש61 % מהשכנים בבניין אינם מתנגדים להוספת הממ"ד לבניין הקיים, לאחר מכן יש לבדוק קרבה לקוי מגרש ואף אופציה פיזית להוספת הממ"דים, מיגון לכולם עורכת בדיקת היתכנות מהירה וזולה להיתכנות הפרויקט, טרם שילמתם סכום נכבד אודות ההיתרים. החל מ2006 שונה גודל החדר ל9 מטרים נטו לכל הפחות בדרישת פיקוד העורף, כאשר בברוטו גודל החדר נע בין 15-16 מטרים (בשל עובי קיר ומבואה שמהווה קיר הדף), כמו כן החל מ2007 החוק מאפשר לבנות ממ"דים בסמוך לקו מגרש מבלי לעשות שינוי תב"ע, שינוי שמאפשר לבניינים רבים לבצע הוספת ממ"דים גם כן, יתרון נוסף הוא הליך מזורז שקיים בכל הוועדות בארץ לקבלת היתר, ובשורה אחרונה בנושא, ישנו פטור מלא מהיטל השבחה בעת בניית מרחב מוגן דירתי עד 9 מטרים נטו.
הוספת ממד לבניין קיים – במישור הכלכלי
כאן לא מדובר אודות חוקי הנדסה, או התרים, אלא אודות ניסיון רב שצברנו בליווי הוספת ממ"ד לבניינים. יש לבדוק כל חזית בבניין בנפרד, ולבדוק כמה שכנים מעוניינים לבצע את הפרויקט, יש לקחת בחשבון שכל שכן תלוי בהסכמת השכן שמתחתיו ולא זה שמעליו, מניסיוננו הרב חזית שיש בה 80% הסכמה של השכנים לביצוע הממדים בדירתם, יצלחו את ההיתכנות הפיננסית. הסיבה היא שכל שכן שאינו מבצע ממ"ד, מעמיס על שאר השכנים את עלות הצמחת השלד.
ממ"מ מרחב מוגן מוסדי –
מה זה ממ"מ – מרחב מוגן מוסדי?
במקביל לממ"ד–מרחב מוגן דירתי, י
שנו פתרון אשר מיועד בעיקר למגזר העסקי והציבורי ממ"מ- מרחב מוגן מוסדי.
הממ"מ נועד למבנים ציבוריים קרי: בתי ספר, קופות חולים, משרדים וכדומה
או לחילופין למפעלים אשר רישיון העסק מותנה בבניית ממ"מ.
מטרתו של הממ"מ – מרחב מוגן מוסדי
מטרת הממ"מ היא הגנה לעובדי המקום ולשוהים בו בזמן ירי הטילים. פיקוד העורף הוא הגוף המאשר את מפרט הממ"מ. יש לציין שהחוק מחייב מיגון לכל מפעל, לכן לעיתים זהו פתרון בלתי נמנע. הרעיון שמאחורי הממ"מ הינו שבשעת מתקפה, יהיו לכל העובדים / מבקרים במקום אפשרות לשהות במרחב מוגן מוסד
מרחב מוגן מוסדי – יביל אל מול בנייה במקום
ישנם 2 אופציות להשמת הממ"מ – מרחב מוגן מוסדי במקום הרצוי. הראשונה: לבנות את הממ"מ במפעל החברת בנייה ולשנע אותו ליעד. יתרון השיטה היא שאין צורך בתהליכי עבודה במקום שהזמין את הממ"מ במשך כחודש, אין לכלוך רעש וכדומה. חיסרון השיטה היא שהשינוע וההנפה מייקרים לרוב את עלות הפרויקט, מפאת הסיבה שמדובר במבנה כבד מאוד, ולפיכך ההנפה והצבה מותנית במנופים כבדים, אשר עלותם מגיעה לכדי עשרות אלפי שקלים ליום עבודה. לפיכך בחלק מהמקרים ההזמנות הן לבניית ממ"מ במקום, אשר עורכת כחודש. ישנם לקוחות שבוחרים בשיטה היבילה מפאת הסיבות שתוארו לפני כן
תקן מרחב מוגן מוסדי – ע"פ תקנות פיקוד העורף
הגוף האמון אודות מפרט הממ"מ הינו פיקוד העורף, ולכן לפני ביצוע הממ"מ יש לבצע תהליך התרים אל מול ועדת תכנון ובנייה, בדיוק כמו שעושים בכל שינוי של המבנה ובנוסף יש לבצע גם אישור מול פיקוד העורף. החברה הקבלנית הינה גוף מבצע על פי הנחיות פיקוד העורף, אשר מבצעת את הממ"מ על פי הנחיותיו.
למרחב המוגן המוסדי ישנן תקנות מקיפות של פיקוד העורף, אשר נוגעות החל מעובי הקירות, סוג הבטון, כמות הברזל ואופן הנחתו ועל לפרטים הקטנים יותר – דלת וחלון ממוגנים ע"פ תקן, שלטים זוהרים, מערכת סינון אוויר, שירותים, מבואה ועוד.
שטח המרחב המוגן המוסדי
נקבע ביחס למספר העובדים / מבקרים אשר צפויים לפקוד אותו בשעת חירום וההחלטה על גודלו נקבעת על ידי מהנדס מחוז של פיקוד העורף. גודלו המינימלי של ממ"מ לא יקטן מ-10 מטרים רבועים נטו והאומדן נעשה על ידי יחס של 1.25 מטר לאדם. לצורך ההמחשה, ממ"מ של 20 מטר נועד ל25 אזרחים שיפקדו אותו בשעת חרום. יחד עם זאת, במקרים רבים, בעת בניית ממ"מ מותירים לבנות מרחב מוגן קטן או לחילופין מחייבים לבנות ממ"מ גדול יותר, על בסיס משתנים רבים, לכן יש להתייחס לנוסחת בניית הממ"מ ככלל אצבע שיש בו יוצא מין הכלל.
מרחב מוגן מוסדי – מבנה מוגן לחקלאות\משק
הממ"מ-מרחב מוגן מוסדי, עשוי להוות פתרון עבור משק חקלאי בעל מספר בתים ללא ממ"ד. הסיבות שפיקוד העורף יאשר או לא את פתרון הממ"מ, קשורות למרחק הבתים מהמקלט הקרוב או לחלופין למרחק הבתים בניהם. במקרים רבים פיקוד העורף יאשר ממ"מ למשקים, מה שחוסך משמעותית לבעלי המשק עלויות רבות, משום שהם בונים מבנה מוגן אחד ומרכזי ולא שניים או שלושה לכל בית בשטח. כמו בכל פתרון גם כאן יש יתרון וחיסרון, את היתרון מנינו, והוא יתרון פיננסי, החיסרון הוא בנוחות שכן בזמן התקפת טילים יאלצו דיירי הבתים במשק להתפנות לממ"מ שנמצא מחוץ לביתם.
מיגונית
מיגונית – מה זה בעצם?
המיגונית הינו מבנה יביל מבטון מזוין ,
אשר מגיע במספר רב של גדלים,
מפרטים ורמות גימור שונות.
נושא המבנה היביל לחצר-מיגונית, עלה בעקבות צורך של משפחות רבות שלא רצו לעשות שינוי בביתם ולשלם סכום גבוה אודות ממד. מבין פתרונות המיגון המיגונית מתאימה לבתים צמודי קרקע בלבד, המיגונית משונעת על משאית עם מנוף ייעודי, במידה ויש נגישות קרובה לבית מהכביש, ניתן לחסוך סכום משמעותי.
מיגונית ניידת – פתרון נוח להתמגנות
משפחות אשר מחפשות פתרון זמני, המיגונית הינה פתרון אידיאלי; עבורם, משום שבגג המיגונית קיימים "אוזניים" אשר מאפשרים לשנע אותה בעתיד , במקרה הצורך, למקום אחר. כמו כן זוגות צעירים אשר מחפשים פתרון זול, זהו פתרון המיגון הזול ביותר בשוק המיגון כיום. ובאופן כללי משפחות שאינן רוצות להיכנס לשיפוצים או להקטין את אחד מחדרי ביתם, המיגונית הינו פיתרון מעולה גם כן. לאחרונה ראינו משפחות רבות אשר ניצלו את המיגונית לפתרונות יצירתיים ומיוחדים כגון : משרד, מחסן, קליניקה, חדר משחקים לילדים ועוד ועוד. יצירתיות ושימוש נוסף למיגונית מבורכות אך יחד עם זאת חשוב לזכור את המטרה העיקרית שלשמה נרכשה המיגונית ובהתאם לכך לוודא שהמיגונית אכן פנויה ובטוחה להיכנס אליה בשעת חירום חלילה.
מיגונית לבית פרטי
ניתן להזמין מיגונית רק כאשר מגיע נציג חברה לביתכם, מוודא שיש נגישות, ושאין כבלי חשמל / בזק ואחרים שעשויים לסכן, כמו כן במידה וביתכם נמצא על כביש ראשי יש לתאם עם משטרת ישראל את זמן ההגעה של המיגונית, על מנת שיחסמו את הכביש לפרק זמן זה. לאחר ביצוע הזמנה, זמן אספקת המיגונית הינו כחודש ימים, בהם על הלקוח להכין ביסוס משמעותי, אשר עליו תוצב המיגונית בהמשך
מיגונית – פלדה או בטון?
לכל חומר יש את ייתרונותיו וחסרונותיו, בטון הוא כבד יותר, פלדה יקרה יותר, מה שחשוב לדעת הוא שמבחינת מיגון כאשר לוקחים בצורה טובה שקלול הנדסי על ידי מומחה, ניתן להגיע לאותה רמת מיגון הן בפלדה והן בבטון, כאשר בכל חומר נדרשת רמת עובי שונה, תוספות שונות, ומפרטים שונים, אך אין זה אומר כי אחד טוב יותר מהשני.
מיגונית לעסקים\ארגונים
קיימות מיגוניות אשר מותאמות יותר לעסקים\מגזר ציבורי, כיוון והן מגיעות במפרט בסיסי מאוד, בהן ניתן לבחור האם לחבר חשמל הן בעלות מבואה במקום דלת, והריצפה שלהן עשויה מבטון ללא ריצוף, זהו פיתרון זול אשר יכול לשרת גם את המגזר העיסקי אך גם הפרטי – בהתאם לצורך.
מיגונית – מחירים
מחירי המיגוניות נעים בהתאם לגדלים ולמפרט המיגונית, חשוב לשים לב כי כי המיגונית שאתם רוכשים עשויה מהבטון המתאים ב40\ב30, כי הן מכילות בתוכן ברזל זיון, מיוצרות בצורה מונוליטית, ובעלות דלת וחלון ממוגנים.
טבלת השוואת סוגי המיגון השונים:
מיגונית | ממ"ד | מיגון חדר פנימי | |
מה זה? | מיגונית הוא מבנה יביל מבטון מזויין | תוספת חדר ממוגן לנכס הקיים | מיגון חדר קיים בבית |
גודל | החל מ 1.40* 1.00 ועד 3.00* 2.60 | 9 מטר רבוע נטו | תלוי בחדר הייעודי |
תהליך בנייה | בניית המיגונית ככולה נעשית במפעל החברה. את המיגונית מובילים לבית הלקוח ובאמצעות מנוף מניחים במקום המיועד | יציקת בטון בבית הלקוח | מיגון |
היתרים ורישיון | נדרש להוציא היתר מהרשות, עומד במידות של מחסן. הלכה למעשה 99 אחוזים מעמידים ללא היתר | נדרש היתר ייעודי להוספת ממ"ד. קראו עוד על הוצאת היתרים לממ"ד | לא נדרש היתר לביצוע העבודה |
מתאים בעיקר ל.. | בעלי משק או בתים עם שטח פרטי. בשל "אוזניים" מיוחדות המיגונית ניתנת לשינוע ממקום למקום ולכן מתאימה גם לבעלי נכס ארעי | אזרחים המחפשים פתרון מיגון לטווח ארוך. אזרחים הגרים בבית משותף והדיירים מסכימים אודות תוספת ממ"ד | אזרחים הגרים בבניין משותף שמסיבות כאלו או אחרות לא יכולים להוסיף ממ"ד. דיור מוגן ואוכ בעלת צרכים מיוחדים |
יתרונות בולטים | תקציב נמוך, מהירות קבלת המוצר, העבודה נעשית במפעל ולא בבית הלקוח | – משביח את ערך הנכס.- תוספת משמעותית לחלל הבית- מיגון איכותי ואמין המוכר על ידי הג"א- | -תהליך בנייה מהיר ואיכותי- לא דורש היתרים – ביחס לממ"ד פתרון זול יותר |
מחיר ממוצע לשוק | בין 25,500 ל 50,000 ש"ח+ מע"מ | בין 80,000-100,000 ש"ח + מע"מ | 120,000-150,000 ש"ח + מע"מ |
שחף פריפז
Latest posts by שחף פריפז (see all)
- היתר מקוצר לממ"ד במסלול חרבות ברזל: מדריך מלא ומקיף - 18/07/2024
- האם ניתן לשלב בין פרויקטי בנייה של ממ”דים לפרויקטי בנייה נוספים או שיפוצים? ומהם הייתרונות שבכך? - 20/04/2023
- שיטות המיגון הקיימות בישראל - 02/04/2023
- הקשר בין ממ"ד ורעידות אדמה - 24/08/2021
- שיפור מיגון חדר פנימי – הלהיט של שוק המיגון - 24/08/2021